12 Ağustos 2014 Salı

Saç Uzatan Bitkiler

Saç Uzatan Bitkileruzun ve oldukça faydalı bir yazı alıntıladım iyi okumalar...

hintyagi.org olarak sizin için saç uzatan bitkilere dair bir yazı hazırladık, yazımızda saç uzamasına yardımcı bitkiler neler bu bitkilerin içeriklerinde ne var ve bu içerikler uzamaya nasıl yardımcı olduğu hakkında bilgiler vereceğiz, iyi okumalar.

Saç Uzatıcı Bitkiler


Saç uzatma yazılarımıza devam ediyoruz, saç uzatma konusunu araştırdığımızda karşımıza bazı bitkilerin adları çıktı (sinameki, entele, turp, vb.) bu bitkiler ne derece güvenli ve ne derece etkili sorularına cevap aradık. Özellikle yerli aramalarda karşımıza çıkan aynı yazılar ve içerikler oldu, yabancı aramalarda ise daha tutarlı kaynaklara eriştik. Şimdi size saç uzatmaya yardımcı olan bitkileri aktarmaya çalışalım.



Sinameki


Saç Uzatan BitkilerÖzellikle yerli aramalarda karşımıza en çok çıkan bitki şüphesiz ki sinamekiydi, hemen her forumda her blogda sinameki kürü tarifleri vardı. İşin ilginci yabancı kaynaklarda sinamekiye denk gelemedik. Bu bizim ülkemize has bir metod, işin bir başka boyutu sinamekiyi kaynatıp saçına uygulayanlar sinamekinin saç uzattığını söylüyordu. Hatta saç derisine sürmediği halde uzadığını iddia eden yazıları da okuduk güldük eğlendik. Peki hal böyleyse bu sinamekinin yapısında ne var ki saç uzamasına yardımcı oluyor.


Sinameki bitkisinin 400 farklı türünün olması türler arasında da yapısal farklılıklar olması kafamızı iyice karıştırdı. Sinameki kürü tariflerinde sinameki yaprağı kullanıldığını gördük, sinameki yaprağının yapısında ise %2-3 oranında sennozit mevcut, yani sinameki kuvvetli bir müshil. Yerli kaynaklarda saçım şu kadar uzadı bu kadar uzadı dışında pek bir şey bulamadık, tabi aralarda hiç bir işine yaramadığını söyleyen bir kitle vardı. Yabancı kaynakları taradığımızda, saç uzatmayla ilgili bir şey bulamadık, sadece sinamekinin nötr kına olduğu "henna" yani kınaya yakın bir yapısı olduğu bilgisi vardı. Sinamekiyi saç rengi açmakta ve saç tellerine bakım yapmakta kullanıyormuş kadınlar. Bizim yerli sitelerde saçımın rengi açıldı diye şikayet edenlerin nedeni buymuş meğerse. Ayrıca sinamekinin saç ve ciltte anti bakteriyel özellikleri olduğunu okuduk.


Sonuç olarak sinameki saç uzamasında işe yaramayacak bir bitki. Hatta saçım döküldü yazıları vardı, evet saç derisine fazlaca sinameki uygularsanız, bünyesindeki alkolitler saç dökebilir. Evet onca sinameki kaynatmalar kokusunu çekmeler boşuna hanımlar. Peki uzama nasıl açıklanabilir, tabi ki kullandığınız vitaminlerle. Yani vitaminler saçınızı uzatıyor, çünkü dikkat çekici bir gerçek vitamin ve yağ bakımı genelde sinameki kürü dedikleri şeyle tavsiye edilmiş. Saç uzatmada vitaminlerin yeri ayrı onu bir sonraki yazıda aktaracağız.


Turp


Sinamekiden sonra adı en çok geçen bir diğer bitki turp, bizde pür dikkat turbu araştırmaya koyulduk, turbun yapısı nedir ve saç köklerine etkisi nedir. Araştırmalarımızda kadınların siyah turbu daha çok tercih ettiklerini gördük, bir de ne görelim turbun içinde kükürt ve vitaminler varmış. Bingo hanımlar doğru yoldasınız, kükürt foliküllerde saç oluşumunu destekleyici ve hızlandırıcı bir madde, evet turp saç uzatmada doğru bir tercih.
Turbun yapısında bulunan ascorbic acid (c vitamini), panthoneic acid (b-5 vitamini), Niacinamid (b3 vitamini), çinko, folic acid, magnezyum ve potasyum onu saç uzatmada kullanılabilecek bir bitki yapıyor.


Entele Otu


Bir başka bitki entele otu idi, kendisi toksik etki gösteren aslında satışı yasak bir bitki, ama söz konusu kadın ve güzellik oldu mu hiç kimse bunu umursamıyor. Zehirli bir bitki olmasına rağmen kullanmaya çalışan insanlar var, meselenin farkında bile değil kimse, bu bitki saçınızı isterse 1 ayda 10 cm uzatsın siz zehirlendikten sonra.
Bit otu olarak da bilinen bitkinin saç uzamasına etki ettiğine bir şey bulamadık. Muhtemelen böyle etkileri varsa bile sosyal sorumluluk gereği bu bilgileri gizliyor olabilirler. Ancak dediğimiz gibi "delphinium staphisagria hair regrowth" aramalarında saç uzattığına dair bir şey bulamadık. Tekrar uyarmak gerekirse, 10 tane tohumun bir köpeği 4 saat içinde öldürdüğü düşünülen bu bitkinin kullanılması tamamen zarar verir. Aklı Başında hiç kimse bu bitkiyi kullanmasın.


Havuç


Bir diğer denk geldiğimiz bitki havuç, havuç sayseinde saçlarını uzattığını söyleyen insanlar çeşitli yerlere yazmışlardı. Biz de derhal havuçla ilgili araştırmalara koyulduk. Havucun zaten beta karoten yani A vitamini içerdiğini bilmeyen yoktur. Ancak a vitamini saç uzatmada çok etkili bir işleve sahip değil, genelde retinly palmitatate olarak cilt lekelerinde kullanılan soyucu bir madde, peki havuca bu saç uzatıcı özelliği ne veriyor sizce tabi ki yapısındaki yoğun b3 (niacinamide) vitamini ile b5 (d-panthenol) ve c vitamini. Evet havuçta saç uzatabilecek bitkiler arasındaki yerini alıyor.


Sarımsak


Bir başka bitki sarımsak, saç uzattığını söyleyenler vardı, araştırmalarımızda ayrıca sarımsak şampuanıyla bakım kürlerinden sonra saç yıkama tavsiyeleri vardı. Bu konuya bir açıklık getirelim, herhangi bir şampuan sarımsaktan yapılmaz. Yani sarımsak şampuanı denen şey üreticilerin normal bir şampuanın içerisine ekledikleri %1'i geçmeyecek bitki ekstrasıyla elde edilir, yani sarımsak şampuanı saç uzatır efsanesi maalesef bir placebo. Kafanızda 1 dakika bile durmayan bir köpüğün saçlarınızı uzatmasını beklemeyin. Ayrıca şampuana konulan kadın doğum hapı gibi efsaneler de vardı ki, hiç değinmeyelim, bu devirde böyle cehalete pes yani. Etki gördüğünü iddia edenler tamamen placebo etkisi görüyorlar. Sarımsağın yapısında yoğun kükürt var, ayrıca b3, b5 ve c vitaminleri bu bitkide de vardı evet sarımsak bu içeriklerle şüphesiz ki saç uzamasına yardımcı olacaktır.


Soğan


Yerli ve yabancı kaynaklarda soğan suyunun saç uzatıcı etkileri olduğunu söylüyorlardı. Biz de soğanın yapısına baktık. B vitamini ve c vitamini içeriyor, yapısında demir ve kükürt var, bu durumda soğan da saç uzatabilecek bitkilerden diyebiliriz.


Isırgan


Saç uzattığı düşünülen bir başka bitki ısırgan, ısırgan otunun saç dökülmesine iyi geldiği insanlar tarafından bilinir. Bizde biraz literatür taraması yaptık, yapısında c vitamini, demir ve kükürt var, ancak çok kuvvetli değiller, demir yoğunluğu açısından demir eksikliğine bağlı saç dökülmesine iyi gelebilir ama saç uzatmada çok etkili olmasa da kullanılabilecek bir bitki ısırgan.


Sarmaşık


Saç uzamasında kullanıldığı iddia edilen bir başka bitki ise sarmaşık. bilinen yüzlerce türü var, bazıları toksik, ama biz en bilinen formunu incelediğimizde, yoğun c vitamini içeriği karşımıza çıktı, bu durumda sarmaşığın saç uzamasına etkisi var diyebiliriz. Ancak zehirli türleri olduğu için uzman olmayanların kullanması çok da iyi bir şey değil.


Zencefil


Kaynaklarda denk geldiğimiz son bitki zencefildi, zencefil saç uzatıyor diyen yazıları okuduktan sonra zencefilin yapısını inceledik. Zencefilin tazesi ve kurusu arasında farklar vardı. Örneğin taze zencefil daha fazla c vitamini içeriyorken, kuru zencefil niacinamide (b3) yönünden çok zengindi. zaten niacinamide yani b3 vitamininin saç uamasına güçlü etki ettiğini zencefilden anladık, çünkü kuru zencefil çok yoğun niacin içeriyor, tabi yapısında c vitamini, demir, çinko gibi maddeler de var. Zencefil de saç uzatabilecek bir bitkidir.


Saç uzattığı iddia edilen bitkileri incelediğimizde, karşımıza b3 (niacinamide), b5 (d panthenol), c vitamini, kükürt, çinko ve demir gibi içerikler çıktı. Bu maddelerin bitkilerin içeriğinde çok az yer aldığını unutmayalım, yani binde oranlarla bahsedilecek düzeyde bulunuyorlar, buna rağmen saç uzamasına etkililer. Bir sonraki yazımızda sizlere vitaminlerin saç uzamasındaki yerini aktaracağız. Ancak siz siz olun bu bitkilerle saç uzatma sevdasından vazgeçin, çeşitli kürler ve tarifler veren insanlar ve bunu site hiti artırmak için bloglerda yayınlayanların yaydıkları bazı bilgiler cidden çok tehlikeli. Daha bilimsel saç uzatma tekniklerini ilerleyen yazılarda işleyeceğiz.


Saç uzatan bitkiler yazımız burada bitiyor, siz de görüş soru ve önerilerinizle yazımıza katkıda bulunabilir, yazımızın daha fazla insana ulaşması için sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Yorumlarınız ve paylaşımlarınız için teşekkür ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder